Влизаме в сивата зона. Президентът винаги може да направи персонална промяна

...
Влизаме в сивата зона. Президентът винаги може да направи персонална промяна
Коментари Харесай

Влизаме в сивата зона. Може ли президентът да не подпише указа за смяна на министъра и има ли срок

" Влизаме в сивата зона. Президентът постоянно може да направи лична смяна в Министерския съвет и с това казусът да се реши. Въпросът е, че ако той откаже по една или друга причина, действително няма никаква наредба в българското законодателство, която да споделя какво да се прави. Оттук нататък стартират тълкуванията, интерпретациите коя друга наредба може да се приложи, с цел да се излезе от тази обстановка. "

Това разяснява в сряда пред БНР Димитър Марков, шеф на правната стратегия на Центъра за проучване на демокрацията. Поводът е предложението на служебния премиер Димитър Главчев за поредна промяна на външния министър - Даниел Митов да заеме на мястото на Стефан Димитров. Предложението би трябвало да бъде утвърдено от президента Румен Радев.

Според него най-вероятната догадка в сегашната ситуация е, че до момента в който президентът не склони, индивидът остава на поста. 

" Няма норма, която да задължи президента да освободи съответния човек ", изясни Марков.

" Оттук нататък ще забележим евентуално, в случай че се стигне до подобен сюжет, екзотични оферти - коя друга наредба вероятно би могла да се приложи. Най-вероятният проблем, който може да се получи, е президентът, в случай че е решил да откаже, просто да не издаде декрет и лицето си остава на поста ", счита той.

Според Димитър Марков тепърва предстоят проблеми с това, че има настоящ парламент. И попита:

" Възможно ли е Народното събрание да гласоподава избор на съмнение на служебно държавно управление, в случай, че той продължава да действа? "

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-много в подтекста на това, че имаме настоящо Народно заседание, което до момента не се е случвало. Сега Народното събрание има всички пълномощия, които имаше и до момента. "

По думите му има опити на всички политически сили по едно и също време да потвърдят, че не престават да пазят своите политически цели и в това време да демонстрират някаква степен на дистанцираност от държавното управление.

Центърът за проучване на демокрацията показа следващия си отчет за превзетата страна. Според него 35% от българите оповестяват, че през 2023 година им е желан рушвет, а 30% признават, че са взели участие в корупционни покупко-продажби. Достигнахме до корупционни равнища, сравними с тези от 1999 година, сочат изводите в отчета.
Наталия Киселова: Няма период за издаване на указа
" Няма период, в който президентът да издаде декрет за смяна в състава на служебния кабинет. "

Това съобщи по БНТ преподавателката по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Според нея президентът е бил известен авансово за готвената рокада и най-късно на следващия ден ще издаде указа за промяна на външния министър.

" Въпросът е авансово конкретизиран преди да бъде оповестено предлагането, с цел да може президентът да даде авансово единодушие.

Възможно е и без единодушието на президента, само че тогава може да се стигне до по-сериозен проблем. В рамките на днешния ден или на следващия ден ще издаде декрет ", предвижда Киселова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР